top of page
Vyhledat

Proběhl workshop Drátování

Aktualizováno: 25. 4.

Dne 19. března 2024 se konal ve Vlastivědném muzeu v Olomouci workshop Drátování. Proběhl v rámci projektu Akademie tradičních lidových řemesel a lektorovala jej Miluše Hrachovinová, Mistryně tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje.


Drátování je starý způsob opravy a zpevňování keramiky. Staletí se hojně používal k opravování misek, hrnců a hrnečků, jeho obliba opadla až s příchodem levnějšího plechového nádobí. Dnes se používá i jako výzdobná technika. Lektorka, Miluše Hrachovinová, se věnuje výrobě tradiční kameniny a drátování bere jako přirozenou součást tohoto řemesla.

Jedním z pravidel udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby je, že daný řemeslník, který se na vysoké úrovni věnuje nějakému tradičnímu, většinou zánikem ohroženému řemeslu, předává své vědění a dovednosti dál. Přesně za tímto účelem byl ve Vlastivědném muzeu v Olomouci spuštěn projekt Akademie tradičních lidových řemesel. Má je za úkol prezentovat a umožnit široké veřejnosti, aby si je vlastnoručně vyzkoušela.


Účastníci workshopu měli možnost si vyzkoušet základní techniky drátování. Poznali, že k provozování této činnosti je zapotřebí velká míra zručnosti, a především trpělivosti. Dubnový workshop se bude věnovat Pletení ze slámy a ten květnový škrobení a žehlení krojů.


Projekt Akademie tradičních lidových řemesel se realizuje za finanční podpory Ministerstva kultury a Olomouckého kraje. Připravuje a realizuje jej Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu Olomouckého kraje.







18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page