top of page
Vyhledat

Proběhl workshop Pletení ze slámy

Dne 23. dubna 2024 proběhl ve Vlastivědném muzeu v Olomouci další workshop ze série Akademie tradičních lidových řemesel. Byl věnován pletení ze slámy a vedla jej Nositelka tradice lidového řemesla a Mistryně tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje, paní Miloslava Zatloukalová.


Pletení ze slámy má na Hané, kde jí byl vždycky dostatek, dlouhou tradici. Využívání slámy ke zhotovení zvykoslovných předmětů, výzdobě kraslic, pletení věnečků a ozdob na vánoční stromky přetrvalo do současnosti jako druh podomácké výroby zejména v severní části Drahanské vrchoviny, v obcích Lipová nebo Brodek u Konice. Této činnosti se už více než třicet let věnuje také Miloslava Zatloukalová, která z této oblasti pochází. Je aktivní výrobkyní vánočních ozdob a dalších předmětů ze slámy. Toto řemeslo převzala od své maminky, která se mu taktéž věnovala. Slámu si paní Miloslava obstarává sama a obilí za pomocí manžela a dcery sklízí ručně. Partner seče, paní Miloslava s dcerou obilí odebírají a svazují do snopů. Z pole se pak fůra obilí odveze na dvůr, kde se musí sláma zbavit nečistot. Nakonec následuje třídění stébel a řezání od kolínka ke kolínku na silné, střední a jemné části.


Miloslava Zatloukalová, stejně jako další Nositelé tradice a Mistři tradiční rukodělné výroby, předává své vědění dál. Jelikož se pletení ze slámy věnuje už jen hrstka lidí, je důležité jej prezentovat a umožnit lidem si jej vlastnoručně vyzkoušet. Kurz byl zaměřen na základní techniky pletení a pletení na formě. Workshop měl velmi kladné ohlasy. Další lekce, která proběhne v květnu 2024, se bude věnovat škrobení a žehlení krojů.


Projekt Akademie tradičních lidových řemesel se realizuje za finanční podpory Ministerstva kultury a Olomouckého kraje. Připravuje a realizuje jej Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu Olomouckého kraje.




37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page