top of page

lidová
kultura

Výroba olomouckých tvarůžků

0819.jpg
0870.jpg

Olomoucké tvarůžky jsou pod mazem zrající sýr z kyselého tvarohu, tradičně vyráběný v oblasti Hané v několika variantách (malé, velké, tyčinky, věnečky a kousky). Jedná se o sýr vyráběný rolníky pro vlastní potřebu. První zmínky o něm se objevují v 15. století, od konce 18. století se vyráběl také podnikatelsky, převážně pro trhy v Olomouci, podle kterých získal jméno. Od počátku 20. století došlo k rozvoji průmyslové výroby. Dnes olomoucké tvarůžky v Lošticích vyrábí firma A.W. Za svůj základ pokládá rok 1876. Tehdy totiž původní manufakturní výrobu zahájil Josef Wessels. Jeho živnost v roku 1897 převzal syn Alois Wessels. Odtud pochází název současné společnosti.

V současné výrobně olomouckých tvarůžků v Lošticích zůstává technologie výroby stále stejná, změnily se ale výrobní prostředky, stroje byly modernizovány a některá ruční práce mechanizována. Technologie je složitá a unikátní. Výroba spočívá v mnoha krocích, které je třeba zvládnout, aby nedošlo k porušení výrobní technologie. Vedle potřebných znalostí je zde velký podíl ruční práce, kterou zatím nedokázala nahradit technika. To způsobuje náročnost výroby a podmiňuje cenu.

bottom of page